معمولا اين محصول جزو فرآورده هاي قنادي محسوب مي شود و داراي انواع مختلف با کالري هاي متفاوت است.
در 100 گرم کيک شکلاتي 400 کالري، در 100 گرم کيک ساده 350 کالري، در 100 گرم کيک اسفنجي 300 کالري و در يک عدد کيک يزدي متوسط 160 کالري انرژي نهفته است.
معمولا کالري بالاي انواع کيک ها به دليل روغن، آرد و شکري است که در آن ها استفاده مي شود.
آردي که در اغلب کيک ها به کار برده مي شود، آرد گندم سفيد است که متاسفانه علاوه بر کالري بالا و ارزش تغذيه اي پايين، تنها از آرد الک شده ساده به دست نمي آيد.
گاهي در ترکيب اين آردها براي افزايش کيفيت و سفيد رنگ کردن آرد از مواد شيميايي استفاده مي شود. اين مواد به طور نسبي سمي بوده و به مرور در بدن تجمع يافته و در درازمدت منجر به مسموميت در مصرف کننده مي شوند.
همچنين در بيشتر اين نوع محصولات به جاي خمير ترش از مواد عمل آورنده و بهبود دهنده نظير بيکينگ پودر جهت تردي، ايجاد پف و ويژگي هاي مطلوب در فرآيند پخت استفاده مي شود.
بد نيست بدانيد بيکينگ پودر از مخلوط جوش شيرين به همراه مواد اسيدي خوراکي و مواد کمکي مولد گاز انيدريد کربنيک تشکيل شده است. آزمايش هاي انجام شده روي اين گونه مواد نشان داده است که اين مواد مي توانند مولد زخم هاي سخت معده و روده و تنش هاي عصبي باشند و از همه مهم تر آن که اثر عميقي روي غدد تناسلي زنان دارند که سبب کوچک شدن و ناکارايي تخمک ها مي شوند. از سوي ديگر اين مواد مي توانند با کلسيم و آهن موجود در بدن کمپلکس تشکيل داده و از جذب اين عناصر توسط بدن جلوگيري کنند. جوش شيرين(بي کربنات سديم) موجود در بيکينگ پودر هم به علت دارا بودن مقادير زياد سديم(عنصر موثره نمک) براي بيماراني که مبتلا به فشار خون هستند، مضر است.
همچنين کيک ها به دليل دارا بودن آرد گندم براي مبتلايان به سلياک که حساسيت به گلوتن گندم دارند توصيه نمي شود.
در مورد تخم مرغ اين محصول نيز بايد گفت، گرمايي که هنگام پخت به کيک داده مي شود، ميکروب ها و آلرژي هاي موجود در تخم مرغ را تا حدودي تعديل مي کند. لذا مصرف اين محصول براي افرادي که به تخم مرغ حساسيت دارند با توجه به نظر پزشک مربوطه مضر نيست.
توجه
به طور کلي زمان ماندگاري کيک ها بسيار کوتاه است و نگهداري نامناسب مي تواند احتمال کپک زدن و خراب شدن کيک را به مراتب بيشتر کند. از عوامل مهم بروز اين مشکل تنظيم نبودن رطوبت کيک است. بالا بودن رطوبت مي تواند باعث کپک و سفيدک روي کيک و پايين بودن آن مي تواند منجر به خشک شدن محصول شود.
البته امروزه در کيک هايي که در کارخانجات توليد مي شود براي افزايش مدت زمان ماندگاري محصول از سوربات پتاسيم که يک ماده شيميايي و ضدکپک است، استفاده مي شود. اگرچه اين نوع نگه دارنده مي تواند بر عمر محصول بيفزايد، ولي مصرف مداوم آن براي افراد خصوصا کودکان بسيار مضر بوده و در دراز مدت منجر به بروز عوارض جانبي مي شود.
از سوي ديگر طعم هاي مختلفي که به اين نوع محصولات افزوده مي شود، همگي مصنوعي بوده و مي تواند باعث بروز حساسيت هاي شديد و بيماري هاي نامعلوم در کودکان گردد. بنابراين بهتر است کيک را به دفعات کمتر و در منزل و به صورت کنترل شده تهيه نماييد. کيک هاي حاوي روغن هاي گياهي را هر چه سريع تر ميل کنيد؛ چرا که با گذشت زمان، روغن کيک تحت تاثير اکسيژن هوا اکسيد شده و محصول غيرقابل مصرف مي شود.