شدت گرمای هوا و افزایش کم سابقه دما که این روزها در اغلب نقاط کشور محسوس است باعث شده پزشکان نسبت به عوارض و عواقب ناگوار گرمازدگی به ویژه در کودکان و سالمندان که می تواند همراه با مرگ و میر باشد هشدار دهند.
به گزارش خبرنگار مهر، گرمازدگی می تواند با علائمی مانند پوست خشک و داغ، تهوع یا استفراغ، تشنج، اختلالات ریتم قلب، اختلال تکلم، افت فشار خون، نبض ضعیف، هذیان، کاهش حجم ادرار بروز کند که در صورت عدم رسیدگی به بیمار می تواند کشنده نیز باشد.
دکتر مسعود یزدانی، متخصص بیماریهای داخلی در خصوص پیامدهای گرمازدگی به خبرنگار مهر گفت: اگر این حالت در فرد بیمار ادامه داشته باشد کم کم به مرحله ای می رسد که بدن خشک می شود و دیگر عرق نمی کند. چشمهای بیمار سیاهی می رود و به رغم اینکه هوا گرم است اما ممکن است احساس سردی کند. در چنین حالتی درجه حرارت بدن او به مرز ۴۱ درجه و یا بیشتر می رسد که به اصطلاح می گوییم گرمازده شده است.
یزدانی با تاکید بر اینکه درجه حرارت ۴۱ درجه و بالاتر بسیار خطرناک است و می تواند باعث آسیب و یا مرگ سلولهای بدن شود، افزود: بیمار در این حالت کم کم دچار افت هوشیاری شده و در صورتی که به موقع درمان نشود، منجر به بروز کما و مرگ بیمار خواهد شد.
پزشکان توصیه می کنند برای تامین آب و املاح مورد نیاز بدن و جلوگیری از گرمازدگی در فصل تابستان مصرف آب، آب میوه طبیعی و افزون اندکی آب لیمو به آب بیشتر شود. چرا که بدن در شرایط عادی به ۸ لیوان آب در شبانه روز احتیاج دارد ولی افرادی که در طول روز در معرض تابش مستقیم آفتاب و هوای گرم قرار دارند باید آب بیشتری مصرف کنند.
دکتر صفیه عشوری مقدم، کارشناس مسئول آموزش مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی وزارت بهداشت با اشاره به افزایش دمای هوا در روزهای اخیر و بالا رفتن آمار مراجعات به اورژانسهای بیمارستانی هشدار داد که کودکان، سالمندان و بیماران قلبی، دیابتی، کلیوی و افرادی که سابقه فشار خون بالا دارند در ساعات اوج گرما از منزل خارج نشوند.
افزایش دمای بدن، خشکی پوست، افزایش تعداد تنفس، حالت گیجی و عدم هوشیاری از علائم گرمازدگی است که این روزها علت مراجعه بسیاری از مردم به اورژانس است.
عشوری مقدم، تعریق شدید و از دست دادن مقادیر فراوان مایعات بدن به همراه نمک را از عوارض گرمازدگی دانست و گفت: گرمازدگی باعث سردرد، درد شدید عضلات، اختلال در ذهن و تکلم، پرخاشگری، خواب آلودگی، گیجی، کاهش و سستی، تشنج و در بدترین شرایط کما و مرگ می شود.
به گزارش مهر، کودکان کمتر از دو سال و افراد مسن در برابر گرمای هوا و کاهش آب و املاح بدن مقاومت کمتری دارند و در فصل تابستان باید آب و املاح بدن آنان تامین شود. در هوای گرم تابستان، تبخیر آب بدن افزایش می یابد و در صورتی که آب از دست رفته تامین نشود، بدن دچار تشنج شده و حتی خطر مرگ وجود دارد.
دکتر مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت نیز با بیان اینکه افزایش دما در روزهای اخیر موجب شده ماموریتهای اورژانس کشور حدود ۳۰ درصد افزایش یابد، گفت: توصیه ما به مردم این است که در این گرمای هوا تا حد امکان از تردد در شهر خودداری کنند چرا که به شدت در معرض گرمازدگی قرار می گیرند.
از سوی دیگر، دکتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر نسبت به افزایش بیماریهای روده ای در کشور به دنبال گرم شدن هوا هشدار داد و گفت: در حال حاضر مردم با سه نوع بیماری درگیر هستند که منجر به ضعف عمومی و تحلیل جسمانی مبتلایان می شود.
دکتر غلامرضا معصومی، رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی وزارت بهداشت با اشاره به افزایش دمای هوا در اغلب نقاط کشور گفت: در مواردی که هموطنان علائمی چون دل درد شدید، تهوع و استفراغ شدید و اسهال خونی مشاهده کردند باید سریعا به بیمارستان و یا پزشک مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه امسال شاهد افزایش بیسابقه گرما در کشور و به ویژه در استانهای سرد و خنک هستیم، به هموطنان توصیه کرد برای مقابله با عوارض گرمازدگی با استراحت در مکانهای خنک تر از مایعات املاحدار مانند دوغ و محلول ORS استفاده کنند.
بررسیها نشان می دهد که دمای هوا در برخی از نقاط کشور از جمله تهران، بین دو تا سه درجه خنک تر شده اما این گرما قطعا برای کودکان، سالمندان و بیماران چندان قابل تحمل نیست. از همین رو، می بایست نکات بهداشتی از سوی والدین در مراقبت از کودکان جدی گرفته شده و مانع از حضور غیرضرور فرزندان کم سن و سال خود در محیط بیرون از خانه شوند. همچنین، سالمندان و بیماران نیز می بایست نکات بهداشتی را در ساعات گرم هوا رعایت کرده و در منزل بمانند.